Kulinarne ABC

Domowe ciasta

 

Własnoręcznie przygotowanie kilku ciast wymaga trochę pracy i czasu, ale efekt końcowy z pewnością będzie bardziej zadowalający, niż tych kupionych w sklepie. Po pierwsze,  domowe ciasta nie będą zbyt słodkie, smak gotowych często psuje gruba warstwa lukru czy kremu. Po drugie, wypieki zrobione w domu nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków – jedynym jest proszek do pieczenia. Poza tym masz pewność, że są świeże, a ich miękkość i puszystość to nie zasługa ulepszaczy, a jedynie tego, że dopiero co zostały wyjęte z piekarnika. Oto kilka ciekawostek, które mogą przydać Ci się podczas pieczenia domowego ciasta.

  1. Parametry pieczenia ciast.
RODZAJ CIASTA TEMPERATURA CZAS
drożdżowe 180-200 st. C 50-60 min.
piernik 180 st. C 60 min.
ucierane 180-190 st. C 50-60 min.
kruche 200 st. C 30 min.
biszkopt 180 st. C 50    min.

 

2. Z bakaliami.

Bakalie to suszone i kandyzowane owoce, a także orzechy, do których zalicza się również migdały. Dodają one wypiekom smaku i zwiększają ich wartość odżywczą – orzechy są bowiem źródłem zdrowych tłuszczów, a owoce naturalnego cukru.

Warto wiedzieć, że…

  • Aby bakalie nie opadły na dno ciasta, oprósz je mąką. Nie jest to konieczne w wypadku owoców kandyzowanych, bo są pokryte cukrem.
  • Zamiast posypywać formę mąką, wyłóż ją pergaminem – bakalie nie przywrą do dna.
  • Migdały zalej wrzątkiem, wtedy łatwiej zdejmiesz z nich skórkę.
  • By zrównoważyć smak słodkich bakalii, dodaj do ciasta sok z ½ cytryny.

3.  Z makiem.

Mak to pożywny dodatek chętnie dodawany do wypieków. Nadaje im specyficzny smak, wzbogaca w zdrowy tłuszcz, błonnik, wapń i witaminy. Ma działanie uspakajające i jest symbolem płodności. Można go łączyć z ciastem drożdżowym, kruchym, biszkoptowym i ucieranym.

Warto wiedzieć, że…

  • By masa makowa nie oddzielała się od ciasta, przed rozprowadzeniem farszu warto posmarować ciasto białkiem (można je też ubić na pianę).
  • Im bardziej zmielimy mak, tym przygotowana z niego masa będzie bardziej zwarta. Zwykle mak mieli się 3 razy.
  • Masa makowa będzie delikatniejsza w smaku, jeśli mak sparzymy wrzącym mlekiem. Tak przygotowanego maku nie przechowujemy jednak w lodówce dłużej niż dzień, bo szybko się psuje.

4. Z korzeniami.

Przyprawy korzenne to cynamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, pieprz, kardamon i anyż. Możemy dodawać je do ciast w różnych proporcjach i kombinacjach albo kupić w postaci gotowej przyprawy do piernika. Mieszanki te dodają wypiekom charakterystycznego aromatu i delikatnej pikantności. Można je dodawać do ciast ucieranych (np. piernika) czy do ciasta na kruche ciasteczka. Kiedyś, z uwagi na cenę, przyprawy korzenne były oznaką luksusu                      i symbolizowały dostatek.

Warto wiedzieć, że…

  • Gotowa przyprawa do piernika dość szybko traci aromat. Dlatego po otwarciu przechowuj ją w szczelnie zamykanym pojemniku.
  • Przyprawy korzenne mają działanie rozgrzewające i doskonale komponują się z miodem i bakaliami.
  • Ciasto na piernik możesz na kilka dni włożyć do lodówki. Dzięki temu po upieczeniu dłużej zachowa świeżość.

Click to comment
To Top