Lekko i zdrowo

Burgery z brokułów i komosy ryżowej

Brokuły podzielić na różyczki, ugotować na parze. Ugnieść widelcem i dodać ugotowaną komosę ryżową, natkę, cebulę, posiekane migdały i opcjonalnie jajko. Dodać 2- 3 łyżki otrębów, aby masa dała się łatwo formować. Dodać sól i pieprz do smaku (masę można włożyć na trochę do lodówki). Uformować 4 burgery wielkości bułki. Usmażyć je na oleju lub upiec w piekarniku. Podawać w bułce z resztą dodatków i sosem.

Składniki:

  • ½ dużego brokuła
  • 1 szkl. ugotowanej komosy ryżowej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • posiekana cebula
  • jajko (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki otrębów
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Dodatki:

  • 4 pełnoziarniste bułki
  • sałata
  • pomidor
  • cebula
  • sos np. czosnkowy (4 łyżki jogurtu naturalnego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz)