Brokuły podzielić na różyczki, ugotować na parze. Ugnieść widelcem i dodać ugotowaną komosę ryżową, natkę, cebulę, posiekane migdały i opcjonalnie jajko. Dodać 2- 3 łyżki otrębów, aby masa dała się łatwo formować. Dodać sól i pieprz do smaku (masę można włożyć na trochę do lodówki). Uformować 4 burgery wielkości bułki. Usmażyć je na oleju lub upiec w piekarniku. Podawać w bułce z resztą dodatków i sosem.
Składniki:
- ½ dużego brokuła
- 1 szkl. ugotowanej komosy ryżowej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- posiekana cebula
- jajko (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki otrębów
- sól
- pieprz
- 4 łyżki płatków migdałowych
Dodatki:
- 4 pełnoziarniste bułki
- sałata
- pomidor
- cebula
- sos np. czosnkowy (4 łyżki jogurtu naturalnego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz)