Cista i ciasteczka

Piernik staropolski

Miód, cukier i masło stopniowo podgrzewać, doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy masa wystygnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wymieszać i gdy będzie jednolite przełożyć do naczynia najlepiej kamionkowego, ale może też być szklane czy emaliowane. Przykryć ścierką i dostawić w chłodne miejsce ( np . do lodówki) na 3-5 tygodni. Ciasto na początku jest dość luźne, jednak z czasem stężeje.

Piernik należy piec na ok 5-7 dni przed świętami. Należy podzielić je na 3 równe części, rozwałkować podsypując mąką i każdy blat piec ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°. Zostawić na kilka dni.

Tuż przed świętami przygotować powidła do przełożenia: w garnku łączymy wszystkie składniki, gotujemy na małym ogniu mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Odparowujemy nadmiar płynu, tak by konsystencja powideł była odpowiednia do smarowania. Wyjmujemy laski cynamonu a powidła miksujemy. Powidłami przekładamy piernik.

Składniki:

Piernik:

  • 500 g miodu
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (2 x 40g)

Powidła:

  • 1 słoik dobrych powideł śliwkowych
  • 150 g śliwek suszonych
  • sok z jednej pomarańczy
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • 3 laski cynamonu

 

To Top