Mąkę siekamy z masłem, dodajemy jajko lub żółtko oraz sól i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy, nakłuwamy spód i pieczemy około 25 minut ( aż ciasto się zarumieni) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Posiekane cebule podsmażamy na oleju. Rozkładamy ją wraz z osączonym tuńczykiem, koperkiem, pokrojoną cukinią na podpieczonym spodzie.
Jajka mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. Tak powstałą masą zalewamy quiche. Całość pieczemy jeszcze przez około 25 minut, aż masa się zetnie.
Składniki:
CIASTO:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- jajko lub żółtko
- szczypta soli
FARSZ:
- 3 cebule
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- cukinia
- koperek
ZALEWA:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki śmietany (18 lub 30%)
- sól
- pieprz
zdjęcie: pixabay