Dania główne Przekąski Przepisy

Quiche z tuńczykiem

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy jajko lub żółtko oraz sól i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy, nakłuwamy spód i pieczemy około 25 minut ( aż ciasto się zarumieni)  w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Posiekane cebule podsmażamy na oleju. Rozkładamy ją wraz z osączonym tuńczykiem, koperkiem, pokrojoną cukinią na podpieczonym spodzie.

Jajka mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. Tak powstałą masą zalewamy quiche. Całość pieczemy jeszcze przez około 25 minut, aż masa się zetnie.

Składniki:

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • jajko lub żółtko
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 3 cebule
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • cukinia
  • koperek

ZALEWA:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany (18 lub 30%)
  • sól
  • pieprz

zdjęcie: pixabay