Kulinarne ABC

Robimy majonez!

Majonez to jeden z podstawowych sosów, najczęściej używanych w naszej kuchni. Na półkach jest ich zatrzęsienie, ale przygotowany od czasu do czasu własnoręcznie będzie niepowtarzalny. Radzimy, jak go zrobić.

Trochę historii

Ten pyszny sos znany jest w różnych rejonach świata. Jedna z legend o jego powstaniu głosi, że obrońcom obleganego w XVIII wieku przez Francuzów miasta Mahón, stolicy Minorki, zostały tylko jajka i oliwa. Żywili się więc jajkami gotowanymi na twardo, polanymi sosem z oliwy i żółtek.

Jak go zrobić?

Do przyrządzenia klasycznego majonezu potrzebne są: żółtka, oliwa lub olej (na jedno żółtko około 250 ml), sok cytrynowy lub ocet winny, sól i biały pieprz.

  • Wbij żółtko do naczynia, w którym będziesz robić majonez.
  • Dodaj odrobinę oliwy lub oleju (np. rzepakowego, który jest najbardziej neutralny w smaku) i ucieraj ręcznie lub za pomocą miksera. Oliwę lub olej trzeba dolewać stopniowo i w bardzo małych ilościach. Na początku po kilka kropel, aby majonez się nie zwarzył. Po każdym dolaniu oleju upewnij się, że masa jest jednolita i nie ma w niej żadnych grudek.
  • Na koniec dopraw majonez sokiem cytrynowym lub octem winnym oraz solą i białym pieprzem. Możesz też dodać szczyptę cukru, który wydobywa smak potraw.
  • Majonezu z dodatkiem szczypty kurkumy, kminu i czarnuszki możesz używać do kanapek zamiast masła. Z kolei jeśli dodasz do majonezu trochę keczupu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, powstanie pyszny sos do paluszków krabowych, ryb i krewetek.