Grzyby są mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, a sezon na nie właśnie się rozpoczyna. Do tej pory uważano, że nie zawierają żadnych cennych składników, doceniane były jedynie za swój smak. Ale jaka jest prawda? Okazuje się bowiem, że dotychczasowe przekonania na temat grzybów mają niewiele wspólnego z prawdą.
Grzyby składają się w 70-90% z wody. Pozostała sucha masa to w głównej mierze dobrze przyswajalne białko- nasz organizm przyswaja je aż w 90%! Ze względu na taki skład grzyby są niskokaloryczne- 100 g grzybów to zaledwie ok. 50 kcal.
Ale czy poza białkiem znajdziemy w tym leśnym przysmaku jeszcze jakieś wartości? Oczywiście! Grzyby to bogate źródło błonnika, tak ważnego w procesie prawidłowego trawienia. Co poniektóre, chociażby boczniaki ostrygowate zawierają beta- glukany- związki stymulujące układ immunologiczny, stosowane w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych, a także obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi. Ponadto w grzybach znajdziemy także sporo minerałów i witamin, takich jak: potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu, witaminy z grupy B, zwłaszcza B1 (najwięcej jest jej w kurkach), B2
( co ciekawe jest jej więcej w grzybach niż w warzywach!) i B3, niewielkie ilości witaminy C, B12 i E. Witaminę D2 znajdziemy w borowikach i podgrzybkach.
Znajdziemy w nich także substancje antyoksydacyjne, cukry proste i zdrowe tłuszcze- aż 75% wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w grzybach to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Warto sięgać po grzyby, doceniając nie tylko ich walory smakowe ale także wartości odżywcze.
źródło: dietetycy.org.pl