Pomarańczowy kurczak

Pomarańczowy kurczak

Fileta kroimy w dość grubą kostkę, oprószamy solą, pieprzem oraz dwoma łyżkami mąki kukurydzianej i dokładnie wszystko mieszamy, by każdy kawałek pokrył się mąką i przyprawami. Tak przygotowane mięso przekładamy na blaszkę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, pilnując by się zrumienił, ale nie przypalił.

W między czasie przygotowujemy sos: łączymy sok pomarańczowy z sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem. Całość podgrzewamy. Pozostałą mąkę mieszamy z 1-2 łyżkami wody i dodajemy do sosu, zagotowujemy i mieszamy by uzyskać gładki sos. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy upieczonego kurczaka, sezam i mieszamy by składniki dobrze się ze sobą połączyły. 

Kurczaka z pomarańczowym sosem podajemy z ryżem.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka (można też użyć podudzi z kurczaka pozbawionych kości)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego (około pół pomarańczy)
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu ryżowego