Fileta kroimy w dość grubą kostkę, oprószamy solą, pieprzem oraz dwoma łyżkami mąki kukurydzianej i dokładnie wszystko mieszamy, by każdy kawałek pokrył się mąką i przyprawami. Tak przygotowane mięso przekładamy na blaszkę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, pilnując by się zrumienił, ale nie przypalił.
W między czasie przygotowujemy sos: łączymy sok pomarańczowy z sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem. Całość podgrzewamy. Pozostałą mąkę mieszamy z 1-2 łyżkami wody i dodajemy do sosu, zagotowujemy i mieszamy by uzyskać gładki sos. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy upieczonego kurczaka, sezam i mieszamy by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Kurczaka z pomarańczowym sosem podajemy z ryżem.
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka (można też użyć podudzi z kurczaka pozbawionych kości)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego (około pół pomarańczy)
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki octu ryżowego