Rozkruszone drożdże ucieramy z wodą, mieszamy z przesianą mąką, zakwasem i solą. Wyrabiamy na gładkie ciasto około 15 minut. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Z ciasta formujemy zgrabny bochenek. Umieszczamy go na wyłożonej pergaminem blaszce. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, by wyrósł.
Po tym czasie chleb z wierzchu nacinamy, lekko oprószamy mąką. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy i studzimy na blaszce.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej typ 650
- 300 ml ciepłej wody
- 10 dag zakwasu żytniego (przepis znajdziecie tu)
- 1 dag świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- mąka pszenna do oprószenia chleba