aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przekąski Przepisy

Chleb domowy

Rozkruszone drożdże ucieramy z wodą, mieszamy z przesianą mąką, zakwasem i solą. Wyrabiamy na gładkie ciasto około 15 minut. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

Z ciasta formujemy zgrabny bochenek. Umieszczamy go na wyłożonej pergaminem blaszce. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, by wyrósł.

Po tym czasie chleb z wierzchu nacinamy, lekko oprószamy mąką. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy i studzimy na blaszce.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej typ 650
  • 300 ml ciepłej wody
  • 10 dag zakwasu żytniego (przepis znajdziecie tu)
  • 1 dag świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • mąka pszenna do oprószenia chleba