Rozkruszone drożdże mieszamy z wodą, cukrem oraz 2 łyżkami mąki orkiszowej. Rozczyn przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Pozostałą mąką przesiewamy, mieszamy z rozczynem i maślanką, dodajemy masło oraz sól i wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po upływie tego czasu ciasto mieszamy dokładnie z ziarnami, przekładamy do wysmarowanej olejem formy keksowej. Pozostawiamy przykryte w cieple na ok. 30 minut, aby wyrosło.
Chleb pieczemy 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki:
- 45 dag mąki orkiszowej typ 2000
- 7 dag mąki żytniej typ 720
- 200 ml maślanki w temperaturze pokojowej
- 125 ml ciepłej wody
- 2,5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
- olej do wysmarowania formy