Mięso oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Oprószamy solą i przesmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, tak by się zrumieniło. Przekładamy do garnka. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu smażymy pokrojone w kosteczkę warzywa, przekładamy je do mięsa za pomocą łyżki cedzakowej a na tej samej patelni przesmażamy jeszcze cebulę pokrojoną w piórka i i krążki białej części pora. Wszystko umieszczamy w jednym garnku, zalewamy wodą, tak by powierzchnia wody była ok 3 cm powyżej warzy z mięsem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Na sam koniec dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupa powinna być dość ostra. Świetnie smakuje również na drugi dzień.
Składniki:
- 1 kg chudego wołowego mięsa bez kości
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- mały seler
- biała część pora
- 2 duże cebule
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju (można użyć również smalcu)
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- ewentualnie odrobina cukru aby zbilansować kwaśność przecieru pomidorowego