aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Pierożki na parze w stylu azjatyckim

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę i sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na około 15 minut do lodówki. Pokrojonego na kawałki kurczaka przekładamy do blendera. Dodajemy kolendrę, starty imbir, chilli, sos sojowy, czosnek i całość blendujemy. Ciasto cienko wałkujemy i nożem wykrawamy kwadraty wielkości
ok. 6 cm/6 cm . Na środek kwadratów nakładamy farsz, łapiemy rogi i brzegi i sklejamy je nad farszem. Pierożki przekładamy do naczynia do gotowania na parze i gotujemy na parze  ok 10 minut.

W między czasie przygotowujemy sos: do garnka wlewamy sok wyciśnięty z limonki, sos sojowy , wodę, cukier, skórkę limonki, posiekane chili. Całość gotujemy, tak by zredukować płyn o połowę, by zgęstniał. Sos przestudzamy, dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy. Pierożki podajemy z sosem.

Składniki:

CIASTO

  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • spora szczypta soli

FARSZ:

  • 1 pierś kurczaka
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta chilli

SOS:

  • sok i skórka z 0,5 limonki
  • ¼ szklanki cieplej wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 papryczki chilli
  • garść listków kolendry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku