Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę i sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na około 15 minut do lodówki. Pokrojonego na kawałki kurczaka przekładamy do blendera. Dodajemy kolendrę, starty imbir, chilli, sos sojowy, czosnek i całość blendujemy. Ciasto cienko wałkujemy i nożem wykrawamy kwadraty wielkości
ok. 6 cm/6 cm . Na środek kwadratów nakładamy farsz, łapiemy rogi i brzegi i sklejamy je nad farszem. Pierożki przekładamy do naczynia do gotowania na parze i gotujemy na parze ok 10 minut.
W między czasie przygotowujemy sos: do garnka wlewamy sok wyciśnięty z limonki, sos sojowy , wodę, cukier, skórkę limonki, posiekane chili. Całość gotujemy, tak by zredukować płyn o połowę, by zgęstniał. Sos przestudzamy, dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy. Pierożki podajemy z sosem.
Składniki:
CIASTO
- 2 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- spora szczypta soli
FARSZ:
- 1 pierś kurczaka
- 0,5 pęczka kolendry
- 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta chilli
SOS:
- sok i skórka z 0,5 limonki
- ¼ szklanki cieplej wody
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 papryczki chilli
- garść listków kolendry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku