Cukinie ścieramy na drobnych oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy by puściły sok (ok 20 min). Po tym czasie dokładnie odciskamy. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy miód i ucieramy, aż zbieleją. Następnie dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, mielony kardamon, startą skórkę z cytryny, mielone migdały i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Do masy żółtkowej dodajemy odciśniętą cukinię i ponownie mieszamy, by składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 35 minut. Ciasto studzimy i przekrajamy na pół.
Wszystkie składniki kremu z wyjątkiem jogurtu przekładamy do garnka i dusimy ok. 25 min na wolnym ogniu aż owoce się rozgotują. Studzimy je i mieszamy z jogurtem. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto, zostawiając część kremu do posmarowania na wierzchu i bo bokach. Wierzch tortu dekorujemy figami pokrojonymi na mniejsze części oraz płatkami migdałowymi. Odstawiamy go na 2 godz do lodówki, by krem stężał.
Składniki:
CIASTO:
- 300 g cukinii
- 4 jajka
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- skórka z 1 cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
KREM:
- 100 g suszonych fig
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka miodu
- skórka z 1 cytryny
- 3 utarte ziarna kardamonu
- 200 ml wody
- 200 g gęstego jogurtu light (bałkańskiego lub greckiego)