Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i lekko zrumieniamy. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.
Zagotowujemy dwie szklanki wody, wsypujemy płatki owsiane, gotujemy około minuty, mieszając. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Ser ścieramy na tarce.
Pieczarki drobno kroimy i przesmażamy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki. Kotlety smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 50 dag pieczarek
- 20 dag sera żółtego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej,
- sól
- pieprz
- olej do smażenia