Zdrowsza wersja tradycyjnego pączka. Kto się skusi?
Potrzebne składniki:
- 250 g mąki
- 125 ml mleka
- ok. 20 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 75 g cukru
- 1 rozkłócone jajko do smarowania pączków przed pieczeniem
- marmolada różana
Sposób wykonania:
-
- ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i 1 łyżką mąki. Odstawić na kilkanaście minut
- do miski przesiać mąkę
- w rondelku roztopić masło.
- jajko i żółtka ubić na puszystą masę
- do mąki dodać drożdże oraz ubite jajka
- wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawać roztopiony tłuszcz
- ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę
- ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka – tak jak na pierogi.
- na każdym krążku położyć po 1 łyżeczce nadzienia i zakleić. Następnie delikatnie uformować kulkę
- wszystkie pączki przełożyć na blachę do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia
- pączki posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza