aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Napoje Przepisy

Kawa Viennexican

Zaparzamy kawę (może być parzona tradycyjnie lub z ekspresu) według własnych preferencji.

Mleko mieszamy ze śmietaną, dodajemy ekstrakty pomarańczowy i waniliowy, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, brązowy cukier i kakao. Całość podgrzewamy. Gdy tylko pojawi się para, zdejmujemy garnek z ognia- nie możemy doprowadzić do wrzenia.

Mleko z przyprawami dolewamy do kawy i mieszamy aby wszystko ładnie się połączyło. Kawę możemy udekorować bitą śmietaną.

Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, a cukier innym środkiem słodzącym, np. ksylitolem.

Składniki:

  • filiżanka kawy
  • łyżki mleka 
  • łyżka gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 ½ łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka kakao w proszku
  • bita śmietana opcjonalnie