Zaparzamy kawę (może być parzona tradycyjnie lub z ekspresu) według własnych preferencji.
Mleko mieszamy ze śmietaną, dodajemy ekstrakty pomarańczowy i waniliowy, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, brązowy cukier i kakao. Całość podgrzewamy. Gdy tylko pojawi się para, zdejmujemy garnek z ognia- nie możemy doprowadzić do wrzenia.
Mleko z przyprawami dolewamy do kawy i mieszamy aby wszystko ładnie się połączyło. Kawę możemy udekorować bitą śmietaną.
Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, a cukier innym środkiem słodzącym, np. ksylitolem.
Składniki:
- 1 filiżanka kawy
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 ½ łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka kakao w proszku
- bita śmietana opcjonalnie