Polędwiczki z rusztu w marynacie z whisky

Polędwiczki z rusztu w marynacie z whisky

składniki marynaty łączymy ze sobą. Powinna ona być  słodko- kwaśna z wyraźną pikantną nutą. Polędwiczki dzielmy na mniejsze kawałki, przekładamy je do pojemnika, zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.

Mięso układamy na ruszcie i pieczemy z obu stron, polewając w trakcie marynatą.

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych

MARYNATA:

  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 1/3 szklanki – miodu
  • sok z 1/2 cytryny ( w razie potrzeby wycisnąć jeszcze z drugiej połówki)
  • 2 łyżki  whisky
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • sos sojowy (dodawać po trochu, tak by osiągnąć odpowiednią słoność marytnaty)