Filety rybne oczyszczamy i kroimy w niewielkie kawałki. Oprószamy je solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę drobno szatkujemy, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt długie paseczki.
W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i przesmażamy krótko cebulę. Następnie dodajemy kolorowe papryki i często mieszając smażymy około 5 minut. Przesmażone warzywa zalewamy bulionem. Pod przykryciem gotujemy około 5 minut. po tym czasie dodajemy pokrojone ryby i gotujemy kolejne 10 minut.
Paluszki krabowe odwijamy z foliowych osłonek, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do zupy i gotujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę i przyprawiamy zupę solą, pieprzem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
- 50 dag filetów z ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk)
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 3 łyżki oliwy
- 1 l bulionu
- 20 dag paluszków krabowych
- 100 ml śmietany 30%
- sok z cytryny
- sól
- pieprz