Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jedno jabłko kroimy w dość cienkie plasterki. Do startych jabłek dodajemy cynamon i mieszamy.
Szklankę mleka i szklankę wody gotujemy ze szczyptą soli, wsypujemy ryż i gotujemy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy połowę ugotowanego ryżu, posypujemy dwoma łyżkami cukru i połową masła. Przykrywamy połową startych jabłek i układamy jeszcze jedną taką samą warstwę ryżu i jabłek. Na wierzchu zapiekanki układamy plasterki jabłek. Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut. Na ostatnie 5 minut możemy zdjąć pokrywę by wierzch się przyrumienił.
Składniki:
- szklanka ryżu
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 5 dużych jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- cynamon
- masło do wysmarowania naczynia
zdjęcie: pixabay