Zapiekanka jabłkowa

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jedno jabłko kroimy w dość cienkie plasterki. Do startych jabłek dodajemy cynamon i mieszamy.

Szklankę mleka i szklankę wody gotujemy ze szczyptą soli, wsypujemy ryż i gotujemy.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy połowę ugotowanego ryżu, posypujemy dwoma łyżkami cukru i połową masła. Przykrywamy połową startych jabłek i układamy jeszcze jedną taką samą warstwę ryżu i jabłek. Na wierzchu zapiekanki układamy plasterki jabłek. Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut. Na ostatnie 5 minut możemy zdjąć pokrywę by wierzch się przyrumienił.

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 5 dużych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • cynamon
  • masło do wysmarowania naczynia

zdjęcie: pixabay