aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Luksusowe kotlety mielone

Jabłka obieramy w całości, każde kroimy na 4 grube krążki, usuwając gniazda nasienne. Lekko podsmażamy je na rozgrzanym oleju, a następnie studzimy.

Wafle rozkładamy na desce.

Mielone mięso wyrabiamy z jajkami i przyprawami. Dzielimy na 4 części, rozkładamy na waflach, do każdej wciskamy 2 krążki podsmażonych jabłek, całość przykrywamy drugim waflem, Tak przygotowane kotlety panierujemy w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu rumieniąc z obu stron.

Następnie kotlety układamy w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym, układamy na nich odrobinę masła, przykrywamy i trzymamy w cieple 10 minut.

Składniki:

  • 8 kawałków wafla ( ok 10 cm średnicy lub 10 x 15 cm)
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 duże winne jabłka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • szczypta chilli
  • masło
  • 3 jajka do panierowania
  • bułka  tarta
  • olej do smażenia