Jabłka obieramy w całości, każde kroimy na 4 grube krążki, usuwając gniazda nasienne. Lekko podsmażamy je na rozgrzanym oleju, a następnie studzimy.
Wafle rozkładamy na desce.
Mielone mięso wyrabiamy z jajkami i przyprawami. Dzielimy na 4 części, rozkładamy na waflach, do każdej wciskamy 2 krążki podsmażonych jabłek, całość przykrywamy drugim waflem, Tak przygotowane kotlety panierujemy w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu rumieniąc z obu stron.
Następnie kotlety układamy w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym, układamy na nich odrobinę masła, przykrywamy i trzymamy w cieple 10 minut.
Składniki:
- 8 kawałków wafla ( ok 10 cm średnicy lub 10 x 15 cm)
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2 duże winne jabłka
- sól
- pieprz
- majeranek
- szczypta chilli
- masło
- 3 jajka do panierowania
- bułka tarta
- olej do smażenia