Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki odciąć, obrać. Posiekać je w drobną kostkę wraz z łodygami i liśćmi botwiny.
Rosół zagotować, dodać buraczki i łodyżki. Całość gotować na wolnym ogniu, do momentu aż buraki będą miękkie (około 15-20 minut). Na 5 minut przed końcem dodać liście. Zakwasić zakwasem na żur, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Dodać kefir, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku oraz starte na tarce o grubych oczkach rzodkiewki i ogórki.
Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 szklanka wywaru jarzynowego
- ⅓ szklanki zakwasu na żur
- 3 szklanki kefiru
- 1 szklanka śmietany
- garść koperku
- garść szczypiorku
- pęczek rzodkiewki
- 2 ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- koperek