aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Lekko i zdrowo Przepisy

Roladki z cukinii i bakłażana z kaszą gryczaną, pestkami słonecznika i dynii

Cukinię i bakłażana kroimy w plastry ( po około 5 mm). Każdy z nich chwilę grillujemy na patelni.

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, pestki słonecznika i dyni prażymy chwilę na suchej patelni.

Gotową kaszę i pestki mieszamy z mięsem mielonym, dodajemy jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie i wyrabiamy masę. Kulkę farszu nakładamy na plastry bakłażana i cukinii i zwijamy roladki. Układamy je w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez około 20 minut. Podajemy z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • ok 125 g kaszy gryczanej białej
  • ok 150 g mięsa mielonego z indyka
  • po niewielkiej garstce pestek dyni i słonecznika
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie