Roladki z cukinii i bakłażana z kaszą gryczaną, pestkami słonecznika i dynii
Cukinię i bakłażana kroimy w plastry ( po około 5 mm). Każdy z nich chwilę grillujemy na patelni.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, pestki słonecznika i dyni prażymy chwilę na suchej patelni.
Gotową kaszę i pestki mieszamy z mięsem mielonym, dodajemy jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie i wyrabiamy masę. Kulkę farszu nakładamy na plastry bakłażana i cukinii i zwijamy roladki. Układamy je w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez około 20 minut. Podajemy z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- ok 125 g kaszy gryczanej białej
- ok 150 g mięsa mielonego z indyka
- po niewielkiej garstce pestek dyni i słonecznika
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie