Ćwiartki z kurczaka oczyścić i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem, odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso i przełożyć do brytfany. Powidła śliwkowe rozprowadzić w bulionie i dodać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i obłożyć kurczaka. Brytfanę nakryć, wstawić do piekarnika i piec całość około godziny, od czasu do czasu polewając mięso sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Całość podawać z kluskami śląskimi.
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka ( ale świetnie sprawdzi się też kaczka czy gęś)
- 2 łyżki miodu
- duży seler
- pół szklanki powideł
- pół szklanki bulionu
- sok z połowy cytryny
- tłuszcz do smażenia
- 200 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz