Pieczeń z mięsa mielonego

Pieczeń z mięsa mielonego

Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem (3/4 szkl).

Na tłuszczu przesmażamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy wątróbkę i rumienimy. Kiedy trochę ostygnie przepuszczamy ją wraz z cebulą i mięsem mielonym przez maszynkę ( składniki lepiej się połączą). Do mięsnej masy dodajemy napęczniałą bułkę tartą, jajka i przyprawy i wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, gdzie formujemy zgrabny wałek, który obtaczamy w wysypanych na stolnicę otrębach pszennych. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia, wyłożonego plastrami boczku, wierch skrapiamy olejem i zapiekamy godzinę w 200°. Kiedy pieczeń zacznie się rumienić, polewamy ją na przemian łyżką rosołu i wytworzonym sosem. Gotową kroimy w plastry i podajemy z ziemniakami i burakami.

 

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 15 dag wątróbki
  • 2 jajka
  • szklanka rosołu
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
  • plastry wędzonego boczku
  • olej
  • otręby pszenne