Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem (3/4 szkl).
Na tłuszczu przesmażamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy wątróbkę i rumienimy. Kiedy trochę ostygnie przepuszczamy ją wraz z cebulą i mięsem mielonym przez maszynkę ( składniki lepiej się połączą). Do mięsnej masy dodajemy napęczniałą bułkę tartą, jajka i przyprawy i wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, gdzie formujemy zgrabny wałek, który obtaczamy w wysypanych na stolnicę otrębach pszennych. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia, wyłożonego plastrami boczku, wierch skrapiamy olejem i zapiekamy godzinę w 200°. Kiedy pieczeń zacznie się rumienić, polewamy ją na przemian łyżką rosołu i wytworzonym sosem. Gotową kroimy w plastry i podajemy z ziemniakami i burakami.
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 cebule
- 15 dag wątróbki
- 2 jajka
- szklanka rosołu
- sól
- pieprz
- mielona słodka papryka
- plastry wędzonego boczku
- olej
- otręby pszenne