W mleku z dodatkiem wody (pół na pół) moczymy grzyby przez około 30 minut, następnie gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Odcedzamy. Wywar z grzybów uzupełniamy wodą, tak by otrzymać 3 szklanki płynu. Do gorącego dodajemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu, tak by kasza wchłonęła cały płyn.
Kurczaka i grzyby kroimy w paseczki, groszek odsączamy. Łączymy składniki z kaszą. Doprawiamy do smaku. Dodajemy zieleninę. Całość przekładamy do formy, wyrównujemy i polewamy śmietaną. Pieczemy przez 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Składniki:
- szklanka kaszy perłowej
- 5 kapeluszy suszonych borowików
- ugotowana pierś z kurczaka
- puszka zielonego groszku
- szklanka mleka
- woda
- szklanka śmietany
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- tłuszcz do wysmarowania formy