aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Kasza zapiekana po staropolsku

W mleku z dodatkiem wody (pół na pół) moczymy grzyby przez około 30 minut, następnie gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Odcedzamy. Wywar z grzybów uzupełniamy wodą, tak by otrzymać 3 szklanki płynu. Do gorącego dodajemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu, tak by kasza wchłonęła cały płyn.

Kurczaka i grzyby kroimy w paseczki, groszek odsączamy. Łączymy składniki z kaszą. Doprawiamy do smaku. Dodajemy zieleninę. Całość przekładamy do formy, wyrównujemy i polewamy śmietaną. Pieczemy przez 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Składniki:

  • szklanka kaszy perłowej
  • 5 kapeluszy suszonych borowików
  • ugotowana pierś z kurczaka
  • puszka zielonego groszku
  • szklanka mleka
  • woda
  • szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do wysmarowania formy