Mięso mieszamy z podgotowanym na półtwardo ryżem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem i przyprawami. Wyrabiamy. Z tak przygotowanego mięsa formujemy 12 klopsików i obsmażamy je na tłuszczu. Przekładamy do brytfany, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i zalewamy bulionem ze szczyptą chilli i połową łyżeczki wędzonej papryki. Całość posypujemy sezamem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego
- 200 g ryżu
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki suszonej lub łyżka posiekanej świeżej mięty
- sól
- pieprz
- mało lub olej do obsmażenia pulpetów
- 2 czerwone papryki
- szklanka bulionu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta chilli
- łyżka sezamu