Do rozpuszczonego masła dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drobno posiekaną papryczkę i szalotkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ostrygi otwieramy (mocno trzymamy ostrygę w ręku, głębszą stroną do dołu i za pomocą małego, ostrego nożyka podważać muszlę przy złączeniu). Gdy ostryga się otworzy nożem odcinamy mięsień z górnej muszli. Następnie usuwamy mięsień z dolnej muszli, uważając by nie wylać płynu znajdującego się w środku. Ostrygi skrapiamy sokiem z cytryny. Ostrygi polewamy przygotowanym masłem i posypujemy tartym parmezanem. Grillujemy lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut.
Składniki:
- 6 sztuk ostryg
- 1/2 cytryn
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 papryczki chili
- szalotka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz