Tacos na ostro

Przygotowujemy salsę: miksujemy pomidory, dodajemy cebulę oraz chilli i doprawiamy sokiem z limonki lub cytryny, chłodzimy w lodówce.

Taco lub tortille podgrzewamy w piekarniku. W tym czasie na patelni smażymy na oleju z czosnkiem kawałki kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami i oregano. Warzywa kroimy. Do tortilli lub taco nakładamy mięso i warzywa oraz salsę.

Składniki:

  • 12 małych tortilli lub taco
  • kawałki kurczaka z pieczeni lub 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • po pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • ogórek
  • natka pietruszki
  • cebula

SALSA:

  • 3 pomidory (mogą być z puszki)
  • posiekana cebula
  • 1/3 strączka papryczki chilli
  • sok z limonki lub cytryny