Cytrynę sparzamy i szorujemy. Skórkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wyciskamy 1 łyżkę świeżego soku.
W dużym garnku osolonej wrzącej wody gotujemy makaron al dente.
W między czasie na patelnię dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową i gotujemy na średnim ogniu- około 2 minuty od momentu, aż zacznie się gotować. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Mieszamy by się rozpuściło i połączyło ze śmietaną.
Przed odcedzeniem makaronu odlewamy 1,5 szk wody na zapas. 6 łyżek wody od razu dodajmy do sosu śmietanowego i mieszamy. Makaron odcedzamy i dodajemy go na patelnię z sosem. Dodajemy starty parmezan i mieszamy by ser się rozpuścił a sos pokryje dokładnie cały makaron. Gdy sos będzie za gęsty dodajemy 1- 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Na koniec dodajmy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku i ponownie mieszamy.
Składniki:
- 1 cytryna
- ok. pół opakowania makaronu spaghetti
- 6 łyżek śmietany 30%
- 3 łyżki niesolonego masła
- 6 łyżek drobno startego parmezanu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól