Makaron cytrynowy

Makaron cytrynowy

Cytrynę sparzamy i szorujemy. Skórkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wyciskamy 1 łyżkę świeżego soku.

W dużym garnku osolonej wrzącej wody gotujemy makaron al dente. 

W między czasie na patelnię dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową i gotujemy na średnim ogniu- około 2 minuty od momentu, aż zacznie się gotować. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Mieszamy by się rozpuściło i połączyło ze śmietaną.

Przed odcedzeniem makaronu odlewamy 1,5 szk  wody na zapas. 6 łyżek wody od razu dodajmy do sosu śmietanowego i mieszamy. Makaron odcedzamy i dodajemy go na patelnię z sosem. Dodajemy starty parmezan i mieszamy by ser się rozpuścił a sos pokryje dokładnie cały makaron. Gdy sos będzie za gęsty dodajemy 1- 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Na koniec dodajmy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku i ponownie mieszamy.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • ok. pół opakowania makaronu spaghetti
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 3 łyżki niesolonego masła
  • 6 łyżek drobno startego parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól