Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy dwie łyżki mąki i zalewamy wszystko 50 ml mleka. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozkłócone jajko i posiekane masło. Do całości dodajemy drożdże, kolejną część mleka i zagniatamy ciasto. Stopniowo dolewamy następne porcje mleka i zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki wielkości połowy pięści. Obtaczamy je w mące i odstawiamy na jeszcze raz na około 30 minut do wyrośnięcia.
Na każdej bułce robimy przedziałek, naciskając na nie tępą stroną noża, prawie do samego dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- ok 250 ml ciepłego mleka
- 175 ml ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 20 g miękkiego masła
zdjęcie: pixabay