Jogurty naturalne przekładamy do miski, dodajemy zmielony ksylitol, ziarna z laski wanilii i całość miksujemy, tak by jogurty się dobrze napowietrzyły.
W osobnej misce ubijamy białe części ( bez części płynnej) mleczka kokosowego. Następnie przekładamy je do jogurtów i na małych obrotach miksera łączymy ze sobą.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Delikatnie przestudzoną dodajemy do masy jogurtowej i mieszamy by składniki dobrze się połączyły.
Blachę wykładamy biszkoptami bez cukru. Delikatnie je nasączamy wodą z cytryną. Na biszkopty wykładamy masę jogurtową, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki by masa stężała.
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Tężejącą wylewamy na placek i odstawiamy do lodówki, by stężała.
Składniki:
- 2 duże jogurty naturalne
- 2 puszki mleka kokosowego
- laska wanilii
- ksylitol (zmiksowany na puder)
- 2 kopiaste łyżki żelatyny
- biszkopty bez cukru
- galaretka