aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Lekko i zdrowo Przepisy

Lekki jogurtowy sernik kokosowy

Jogurty naturalne przekładamy do miski, dodajemy zmielony ksylitol, ziarna z laski wanilii i całość miksujemy, tak by jogurty się dobrze napowietrzyły.

W osobnej misce ubijamy białe części ( bez części płynnej) mleczka kokosowego. Następnie przekładamy je do jogurtów i na małych obrotach miksera łączymy ze sobą.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Delikatnie przestudzoną dodajemy do masy jogurtowej i mieszamy by składniki dobrze się połączyły.

Blachę wykładamy biszkoptami bez cukru. Delikatnie je nasączamy wodą z cytryną. Na biszkopty wykładamy masę jogurtową, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki by masa stężała.

Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Tężejącą wylewamy na placek i odstawiamy do lodówki, by stężała.

Składniki:

  • 2 duże jogurty naturalne
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • laska wanilii
  • ksylitol (zmiksowany na puder)
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny
  • biszkopty bez cukru
  • galaretka