Ryż gotujemy na sypko ze szczyptą soli.
Całe migdały zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy i osuszamy na ściereczce, pozbawiając je w ten sposób skórki. Tak przygotowane migdały mielimy.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie około 15 minut.
Mleko gotujemy z cukrem i zalewamy nim zmielone migdały. dodajemy rodzynki i masło oraz szczyptę soli. Gotujemy razem na małym ogniu około 15 minut.
Odlewamy pół szklanki zupy, studzimy i mieszamy z dwoma żółtkami. Łączymy z gorącą zupą mieszając, by nie zrobiły się kluski. Do talerzy wkładamy porcję ciepłego ryżu i zalewamy zupą migdałową.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 40 dag migdałów
- 5 łyżek rodzynek
- 2,5 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- sól