Rybę nacieramy z zewnątrz i od wewnątrz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. W między czasie obieramy 5 kwaskowych jabłek oraz cebulę i kroimy je w plasterki.
Garnek natłuszczamy, na spodzie układamy połowę jabłek i cebuli, następnie rybę i ponownie jabłka z cebulą. Całość oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wywarem rybnym i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy rybę na półmisek. Cebulę z jabłkami blendujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagotowujemy. Tak powstałym sosem polewamy sandacza. Rybę dekorujemy plastrami jabłka, przesmażonymi na łyżce masła.
Tuszkę sandacza można zastąpić gotowymi filetami.
Składniki:
- 1 średni sandacz ok. 1,5 kg
- 5 kwaskowych jabłek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki wywaru rybnego (można go zastąpić warzywnym)
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 czerwone jabłko do dekoracji
- sól
- biały pieprz