aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Sandacz duszony z plasterkami jabłek

Rybę nacieramy z zewnątrz i od wewnątrz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. W między czasie obieramy 5 kwaskowych jabłek oraz cebulę i kroimy je w plasterki.

Garnek natłuszczamy, na spodzie układamy połowę jabłek i cebuli, następnie rybę i ponownie jabłka z cebulą. Całość oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wywarem rybnym i dusimy pod przykryciem około 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy rybę na półmisek. Cebulę z jabłkami blendujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagotowujemy. Tak powstałym sosem polewamy sandacza. Rybę dekorujemy plastrami jabłka, przesmażonymi na łyżce masła.

Tuszkę sandacza można zastąpić gotowymi filetami.

Składniki:

  • 1 średni sandacz ok. 1,5 kg
  • 5 kwaskowych jabłek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wywaru rybnego (można go zastąpić warzywnym)
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 czerwone jabłko do dekoracji
  • sól
  • biały pieprz