aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Cytrusowe udka z kurczaka

Udka natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, doprawić solą i pieprzem i ułożyć między udkami. Pomarańczę sparzyć, i pokroić na niewielkie cząstki razem ze skórą i porozkładać na blaszce, główkę czosnku przekroić na pół i również włożyć między mięso i ziemniaki. Całość posypać rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok 1h (z funkcją termoobiegu), aż mięso będzie rumiane a ziemniaki miękkie.

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka ( podzielone na pół lub pałki czy udka)
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 pomarańcza
  • główka czosnku
  • sól,pieprz, przyprawa do kurczaka, rozmaryn (świeży lub suszony)