Udka natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, doprawić solą i pieprzem i ułożyć między udkami. Pomarańczę sparzyć, i pokroić na niewielkie cząstki razem ze skórą i porozkładać na blaszce, główkę czosnku przekroić na pół i również włożyć między mięso i ziemniaki. Całość posypać rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok 1h (z funkcją termoobiegu), aż mięso będzie rumiane a ziemniaki miękkie.
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka ( podzielone na pół lub pałki czy udka)
- 4 większe ziemniaki
- 1 pomarańcza
- główka czosnku
- sól,pieprz, przyprawa do kurczaka, rozmaryn (świeży lub suszony)