W 3 łyżkach wrzątku rozpuszczamy kawę, odstawiamy do wychłodzenia. Żelatynę moczymy w łyżce zimnej wody, odstawiamy by napęczniała. Żółtak ucieramy z cukrem pudrem na puch. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnego mleka. pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozprowadzoną w mleku mąkę, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę, aż mąka straci smak surowizny.Do lekko przestudzonej masy dodajemy wychłodzoną kawę, utarte żółtka, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, składniki mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia.
Śmietanę ubijamy na gęsty puch. Oddzielnie ubijamy białka ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Zimną masę kawową łączymy z ubitymi białkami i śmietanowym puchem. Gdy całość dokładnie się połączy, napełniamy kremem pucharki i wstawiamy do lodówki. Krem można polać kieliszkiem likieru kawowego.
Składniki:
- czubata łyżeczka żelatyny
- szklanka pełnego mleka
- szklanka śmietany kremowej
- kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kopiasta łyżeczka cukru pudru i szczypta soli do ubicia piany z białek