Schab z cytryną i boczkiem

Schab z cytryną i boczkiem

Mięso oprószamy solą i pieprzem. Zioła z wyjątkiem szałwii i czosnek siekamy, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i taką mieszanką nacieramy wierzch mięsa. Układamy na nim plastry boczku. Tak przygotowaną pieczeń nacinamy co około 2 cm i umieszczamy w nich plastry cytryny ( wcześniej należy ją sparzyć). Mięso przekładamy do natłuszczonej brytfany i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut.

Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Szałwię siekamy i dodajemy ją wraz z solą do pozostałej oliwy ( 2 łyżki). Ziemniaki obtaczamy w  tak przygotowanej oliwie i po 30 minutach obkładamy nimi pieczeń. Pieczemy kolejne 50 min. Po tym czasie dokładamy pokrojone pieczarki i pieczemy jeszcze około 20 minut.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 2 cytryny
  • 10 dag plastrów boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 4 gałązki szałwii
  • łyżeczka natki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 dag pieczarek