Mięso oprószamy solą i pieprzem. Zioła z wyjątkiem szałwii i czosnek siekamy, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i taką mieszanką nacieramy wierzch mięsa. Układamy na nim plastry boczku. Tak przygotowaną pieczeń nacinamy co około 2 cm i umieszczamy w nich plastry cytryny ( wcześniej należy ją sparzyć). Mięso przekładamy do natłuszczonej brytfany i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut.
Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Szałwię siekamy i dodajemy ją wraz z solą do pozostałej oliwy ( 2 łyżki). Ziemniaki obtaczamy w tak przygotowanej oliwie i po 30 minutach obkładamy nimi pieczeń. Pieczemy kolejne 50 min. Po tym czasie dokładamy pokrojone pieczarki i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- 2 cytryny
- 10 dag plastrów boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- 4 gałązki szałwii
- łyżeczka natki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 20 dag pieczarek