Mięso oczyszczamy i grubo nacieramy solą, pieprzem i cukrem. Oprószmy mieloną gałką muszkatołową, cynamonem i zmielonymi goździkami. Mięso zalewamy bulionem i odstawiamy na dobę do lodówki ( w tym czasie należy kilka razy obrócić mięso).
Następnego dnia mięso lekko opłukujemy i układamy w natłuszczonej brytfanie. Skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 75 minut. W trakcie pieczeń podlewamy bulionem. Na około 25 minut przed końcem pieczenia dokładamy do brytfany pokrojone szalotki i mieszamy je z wytworzonym sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy wydrylowane śliwki i jabłka pokrojone w ćwiartki.
Pieczeń podajemy obłożoną owocami. Sos zlewamy do garnka dotujemy zagęszczamy mąką ziemniaczaną, doprawiamy i podajemy w sosjerce.
Składniki:
- 1 kg ligawy wołowej
- 400 ml bulionu
- 40 dag szalotek
- 20 dag śliwek
- 2 jabłka
- olej
- sól
- pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- goździki