aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Wołowa pieczeń korzenna

Mięso oczyszczamy i  grubo nacieramy solą, pieprzem i cukrem. Oprószmy mieloną gałką muszkatołową, cynamonem i zmielonymi goździkami. Mięso zalewamy bulionem i odstawiamy na dobę do lodówki ( w tym czasie należy kilka razy obrócić mięso).

Następnego dnia mięso lekko opłukujemy i układamy w natłuszczonej brytfanie. Skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 75 minut. W trakcie pieczeń podlewamy bulionem. Na około 25 minut przed końcem pieczenia dokładamy do brytfany pokrojone szalotki i mieszamy je z wytworzonym sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy wydrylowane śliwki i jabłka pokrojone w ćwiartki.

Pieczeń podajemy obłożoną owocami. Sos zlewamy do garnka dotujemy zagęszczamy mąką ziemniaczaną, doprawiamy i podajemy w sosjerce.

Składniki:

  • 1 kg ligawy wołowej
  • 400 ml bulionu
  • 40 dag szalotek
  • 20 dag śliwek
  • 2 jabłka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • goździki