aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Pulpety w sosie koperkowym

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, cebulę, bułkę tartą, przyprawy. Wszystko mieszamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy pulpety i obtaczamy je w mące. Układamy je w rondlu, zalewamy bulionem i gotujemy przez około 30 minut.

W międzyczasie koperek opłukujemy i drobno siekamy.

Po upływie 30 minut do pulpetów z bulionem wlewamy śmietanę i mieszamy delikatnie. Gdy wywar zgęstnieje dodajemy koperek i doprawiamy do smaku solą.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • jedna drobno pokrojona cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mąka do obtoczenia
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • koperek
  • sól
  • pieprz