Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. W rondlu rozpuszczamy 1 łyżkę masła (nie doprowadzamy do wrzenia), dodajemy do niego majeranek, pieprz i sól. Taką marynatą nacieramy dokładnie kurczaka i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
Wątróbkę drobno siekamy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtko. W osobnym naczyniu białko ubijamy na sztywną pianę. Łączymy ją delikatnie z masłem. Dodajemy wątróbkę, bułkę tartą i przyprawiamy gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość delikatnie, ale dokładnie ze sobą łączymy.
Kurczaka nadziewamy farszem. Przekładamy go do brytfany wysmarowanej masłem i pieczemy w temperaturze 200° przez około godzinę. W trakcie pieczenia mięso polewamy wodą lub powstałym w naczyniu sosem.
Składniki:
- kurczak
- 500 g drobiowej wątróbki
- pół kostki masła
- 1 jajko
- pół szklanki bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól
- pieprz