aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Piwne brownie

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem z margaryną w kąpieli wodnej.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Do przestudzonej czekolady dodajemy piwo, kakao i szczyptę soli, mieszamy. Kiedy składniki się połączą dodajemy czekoladową masę do ubitych białek i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g margaryny
  • szklanka ciemnego piwa
  • szklanka brązowego cukru
  • łyżka kakao
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta

zdjęcie: pixabay