Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem z margaryną w kąpieli wodnej.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Do przestudzonej czekolady dodajemy piwo, kakao i szczyptę soli, mieszamy. Kiedy składniki się połączą dodajemy czekoladową masę do ubitych białek i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Składniki:
- 150 g mąki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g margaryny
- szklanka ciemnego piwa
- szklanka brązowego cukru
- łyżka kakao
- 3 jajka
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia ciasta
zdjęcie: pixabay