Filety zalewamy mlekiem i odstawiamy na 1-2 godziny. Następnie wyjmujemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pojedyncze paski filetowe.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę szatkujemy, jabłka i ogórki kroimy w kosteczkę. Mieszamy je z jajkami. Dodajemy majonez doprawiony odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość dokładnie mieszamy.
Śledziowe paski zwijamy w rożki i spinamy je od spodu wykałaczkami. Napełniamy je sałatką jajeczną . Odstwiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Składniki:
- 60 dag filetów śledziowych w occie
- 3/4 szkl mleka
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 winne jabłko
- 2-3 ogórki konserwowe
- 3-4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- cukier