Zupa cytrynowa

W dwóch łyżkach zimnej wody rozprowadzamy mąkę, dodajemy do śmietany i ubijamy, aż stanie się puszysta i jednolita. Łączymy ją z rosołem oraz dodajemy skórkę otartą z dwóch cytryn oraz wyciśnięty sok, uważając by do zupy nie dostały się pestki z cytryn. Mieszając zagotowujemy. Gotujemy zupę przez około 3 minuty. Zupa powinna mieć złoty kolor.

Żółtka mieszamy na jednolitą masę, dodajemy 2-3 łyżki zupy i dokładnie mieszamy. Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej żółtka.

Zupę podajemy z ryżem. Należy pamiętać, że zupa ta nie nadaje się do ponownego odgrzania.

Składniki:

  • 2 l esencjonalnego rosołu
  • 2 cytryny
  • szklanka śmietany 30%
  • 3 żółtka
  • sól
  • biały pieprz
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

zdjęcie: pixabay