Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółto i sól, szybko ugniatamy. Okładamy do lodówki.
Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy. Przesmażamy je razem z cebulką z dymki i doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki do tart lub babeczek. Nakłuwamy spody i pieczemy w 180°C przez około 20 min (na złoto). Na podpieczone spody wykładamy grzyby, posypujemy serem.
Jajka rozmącamy ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową masą jejczno- śmietanową zalewamy minitarty. Pieczemy ok. 30 minut.
Takie grzybowe minitarty świetnie pasują do czerwonego lub grzybowego barszczu, jako alternatywa uszek czy krokietów.
Składniki:
CIASTO:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- żółtko
- szczypta soli
FARSZ:
- 400 g pieczarek ( można zastąpić innymi grzybami, np. kurkami lub je wymieszać)
- cebula dymka
- olej
- sól
- pieprz
- szklanka startego sera (np. mozarella)
ZALEWA:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
zdjęcie: pixabay