Całe, nieobrane mandarynki zalewamy wrzątkiem, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy około 40 minut. Po tym czasie owoce odcedzamy i odkładamy by wystygły. Wtedy je miksujemy na gładki mus.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy ,1,5 szklanki mandarynkowego musu, jajka, olej i całość ucieramy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut.
Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową czy domowym lukrem i płatkami migdałowymi lub oprószamy cukrem pudrem.
Składniki:
- 7 mandarynek
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ¾ szklanki oleju z pestek winogron
- 4 jajka