aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Ciasto mandarynkowe

Całe, nieobrane mandarynki zalewamy wrzątkiem, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy około 40 minut. Po tym czasie owoce odcedzamy i odkładamy by wystygły. Wtedy je miksujemy na gładki mus.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy ,1,5 szklanki mandarynkowego musu, jajka, olej i całość ucieramy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową czy domowym lukrem  i płatkami migdałowymi lub oprószamy cukrem pudrem.

Składniki:

  • 7 mandarynek
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¾ szklanki oleju z pestek winogron
  • 4  jajka