Obrane warzywa korzeniowe ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym przesmażamy je w garnku, na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy posiekany czosnek i całość dokładnie mieszamy.
Boczniaki myjemy i kroimy w paski przypominające flaki. Przekładamy do garnka z przesmażonymi warzywami, zalewamy wywarem warzywnym lub rosołem, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, roztarty w dłoniach majeranek i imbir. Garnek przykrywamy, a całość dusimy do momentu, aż grzyby staną się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajmy koncentrat pomidorowy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Gotowe flaczki podajemy posypane natką pietruszki.
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- ½ kg boczniaków
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki do podania
- wywar warzywny lub rosół