aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Makaron z kurkami i cukinią

Grzyby oczyszczamy. Większe dzielimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Cukinię kroimy w cienkie plasterki (najlepiej obieraczką do warzyw), omijając środek z pestkami.

Gotujemy makaron.

Na maśle podsmażamy cebulę. Gdy ją zeszklimy dodajemy grzyby i całość przesmażamy. Dodajemy cukinię i wszystkie składniki smażymy jeszcze około 2 minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy śmietankę, zagotowujemy. Dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron mieszamy z sosem. Całość możemy oprószyć posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 400 g kurek
  • cebula
  • 1 mała cukinia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji