aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przepisy Zupy

Krem marchwiowo- pomarańczowy

Marchewkę i ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilkę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i ponownie przesmażamy. Całość zalewamy wywarem warzywnym. Kiedy warzywa będą miękkie zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę podajemy z grzankami lub podprażonymi pestkami dyni.

Składniki:

  • 500 g -marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 litr wywaru jarzynowego
  • łyżka masła (może być też olej lub oliwa)
  • sól
  • pieprz biały