aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Tarta z porem i szynką

Mąkę siekamy z masłem. Kiedy uzyskamy kruszonkę dodajemy szczyptę soli oraz wodę i szybko zagniatamy. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty, uprzednio wysmarowaną tłuszczem. Wstawiamy do lodówki na ok 20 min.

Pory dokładnie płuczemy i kroimy w piórka. Następnie przesmażamy na niedużej ilości masła. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Szynkę kroimy w cieknie nieduże paseczki i dodajemy do pora. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy starty ser. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Masę jajeczno-śmietanową dodajemy do porów z szynką i serem i mieszamy, by składniki dobrze się połączyły. Całość wykładamy na ciasto.

Pomidory kroimy w plasterki i przesmażamy je na patelni (bez tłuszczu) z dwóch stron. Układamy je na wierzchu tarty i oprószamy suszoną bazylią.

Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę ( z funkcją termoobiegu przez około 40 minut).

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 większe lub 3 mniejsze pory
  • 250 g szynki konserwowej (lub innej)
  • 300 ml śmietany 12 lub 18%
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g sera żółtego ( może być cheddar)
  • 1 większy lub dwa mniejsze pomidory
  • suszona bazylia