Mąkę siekamy z masłem. Kiedy uzyskamy kruszonkę dodajemy szczyptę soli oraz wodę i szybko zagniatamy. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty, uprzednio wysmarowaną tłuszczem. Wstawiamy do lodówki na ok 20 min.
Pory dokładnie płuczemy i kroimy w piórka. Następnie przesmażamy na niedużej ilości masła. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szynkę kroimy w cieknie nieduże paseczki i dodajemy do pora. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy starty ser. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Masę jajeczno-śmietanową dodajemy do porów z szynką i serem i mieszamy, by składniki dobrze się połączyły. Całość wykładamy na ciasto.
Pomidory kroimy w plasterki i przesmażamy je na patelni (bez tłuszczu) z dwóch stron. Układamy je na wierzchu tarty i oprószamy suszoną bazylią.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę ( z funkcją termoobiegu przez około 40 minut).
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 większe lub 3 mniejsze pory
- 250 g szynki konserwowej (lub innej)
- 300 ml śmietany 12 lub 18%
- 4 jajka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 g sera żółtego ( może być cheddar)
- 1 większy lub dwa mniejsze pomidory
- suszona bazylia