aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Sernik jogurtowy na zimno

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do jogurtu z cukrem dolać lekko wystudzoną żelatynę. Dobrze wymieszać (najlepiej robotem, by nie powstały grudki). Dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Wsypać borówki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do formy – najlepiej z ceramicznym spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz). Wstawić do lodówki, by sernik stężał.

Wierzch ciasta udekorować ulubionymi borówkami.

Składniki:

  • 750 g  jogurtu greckiego
  • 130 g cukru pudru
  • 1  laska wanilii
  • 2 kopiate łyżki żelatyny
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 300 g borówek amerykańskich
  • borówki do dekoracji