Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do jogurtu z cukrem dolać lekko wystudzoną żelatynę. Dobrze wymieszać (najlepiej robotem, by nie powstały grudki). Dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Wsypać borówki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do formy – najlepiej z ceramicznym spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz). Wstawić do lodówki, by sernik stężał.
Wierzch ciasta udekorować ulubionymi borówkami.
Składniki:
- 750 g jogurtu greckiego
- 130 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2 kopiate łyżki żelatyny
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 300 g borówek amerykańskich
- borówki do dekoracji