aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Kulinarne ABC

Wyrzucasz JEDZENIE? Zobacz jakie produkty możesz SPOŻYWAĆ nawet po upłynięciu DATY WAŻNOŚCI!

Marnotrawienie żywności stanowi poważny problem. Na całym świecie rocznie w koszu ląduje kilkadziesiąt ton żywności. I chyba nie ma gospodarstwa domowego, którego taki problem by nie dotyczył, w mniejszym czy większym stopniu. Pocieszające jest natomiast to, że gro ludzi zaczyna dostrzegać ten problem i próbuje mu zapobiegać.

W związku z problemem marnotrawienia pożywienia, Belgijska Agencja Żywności opublikowała komunikat, w którym znajduje się wykaz produktów, które możemy bez konsekwencji zdrowotnych spożywać po upływie daty ważności, pod warunkiem, że odpowiednio będziemy je przechowywać.

Przeczytajcie co znalazło się  w wykazie:

  1. suchy makaron- przechowując go w suchym i chłodnym miejscu;
  2. woda butelkowana- ale wyłącznie ta w butelkach szklanych;
  3. mąka- przechowywana w ciemnym i suchym miejscu może być spożyta nawet do trzech lat po upływie daty ważności;
  4. ocet balsamiczny- nadaje się do spożycia do roku po upływie daty ważności;
  5. sól- tu w zasadzie nie ma żadnego ograniczającego terminu spożycia, ale pod warunkiem, że przechowujemy ją w miejscu bez dostępu wilgoci;
  6. salami- niepokrojone można przechowywać do dwóch miesięcy od upłynięcia daty ważności;
  7. miód- do kilku lat po upływie daty ważności, trzymając go w ciemnym, suchym miejscu;
  8. herbata- przechowywana w suchym, ciemnym miejscu bez dostępu wilgoci posłuży nam do roku od upłynięcia daty ważności;
  9. kawa- może być spożywana do roku od upływu terminu, jednak przechowując ją tak długo warto pamiętać, że wietrzeje i traci na smaku;
  10. cukier- tu podobnie jak sól nie ma terminu spożycia, można go przetrzymywać przez lata, ale w chłodnym i ciemnym miejscu;
  11. ryż- do roku od upływu terminu spożycia, przechowując w chłodnym i suchym miejscu;
  12. fasola, groch, soczewica- do 10 lat;
  13. kukurydza- do 12 lat;
  14. ziarna zbóż- do 10 lat;
  15. twardy ser- sery dojrzewające możemy spożywać nawet do dwóch miesięcy od upływu terminu przydatności, jednak trzeba pamiętać by przechowywać je w lodówce nie owinięte folią;
  16. ogórki kiszone- do dwóch miesięcy od końca daty ważności;
  17. olej i oliwa- przechowywane w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu mogą być wykorzystywane nawet do dwóch miesięcy od upływu terminu spożycia;
  18. masło orzechowe- do 5 lat;
  19. kakao- do 15 lat;
  20. płatki kukurydziane- do 2 miesięcy;
  21. mleko w proszku- to bez żadnych dodatków może być spożyte nawet do 15 lat od daty ważności;
  22. suche ciastka- bez dodatków w postaci czekolady czy kremów możemy spożywać do 2 miesięcy od daty ważności;
  23. czekolada- do dwóch miesięcy;
  24. chleb- zamrożony możemy przechowywać do 2-3 tygodni.

źródło: msn.com