Wyrzucasz JEDZENIE? Zobacz jakie produkty możesz SPOŻYWAĆ nawet po upłynięciu DATY WAŻNOŚCI!
Marnotrawienie żywności stanowi poważny problem. Na całym świecie rocznie w koszu ląduje kilkadziesiąt ton żywności. I chyba nie ma gospodarstwa domowego, którego taki problem by nie dotyczył, w mniejszym czy większym stopniu. Pocieszające jest natomiast to, że gro ludzi zaczyna dostrzegać ten problem i próbuje mu zapobiegać.
W związku z problemem marnotrawienia pożywienia, Belgijska Agencja Żywności opublikowała komunikat, w którym znajduje się wykaz produktów, które możemy bez konsekwencji zdrowotnych spożywać po upływie daty ważności, pod warunkiem, że odpowiednio będziemy je przechowywać.
Przeczytajcie co znalazło się w wykazie:
- suchy makaron- przechowując go w suchym i chłodnym miejscu;
- woda butelkowana- ale wyłącznie ta w butelkach szklanych;
- mąka- przechowywana w ciemnym i suchym miejscu może być spożyta nawet do trzech lat po upływie daty ważności;
- ocet balsamiczny- nadaje się do spożycia do roku po upływie daty ważności;
- sól- tu w zasadzie nie ma żadnego ograniczającego terminu spożycia, ale pod warunkiem, że przechowujemy ją w miejscu bez dostępu wilgoci;
- salami- niepokrojone można przechowywać do dwóch miesięcy od upłynięcia daty ważności;
- miód- do kilku lat po upływie daty ważności, trzymając go w ciemnym, suchym miejscu;
- herbata- przechowywana w suchym, ciemnym miejscu bez dostępu wilgoci posłuży nam do roku od upłynięcia daty ważności;
- kawa- może być spożywana do roku od upływu terminu, jednak przechowując ją tak długo warto pamiętać, że wietrzeje i traci na smaku;
- cukier- tu podobnie jak sól nie ma terminu spożycia, można go przetrzymywać przez lata, ale w chłodnym i ciemnym miejscu;
- ryż- do roku od upływu terminu spożycia, przechowując w chłodnym i suchym miejscu;
- fasola, groch, soczewica- do 10 lat;
- kukurydza- do 12 lat;
- ziarna zbóż- do 10 lat;
- twardy ser- sery dojrzewające możemy spożywać nawet do dwóch miesięcy od upływu terminu przydatności, jednak trzeba pamiętać by przechowywać je w lodówce nie owinięte folią;
- ogórki kiszone- do dwóch miesięcy od końca daty ważności;
- olej i oliwa- przechowywane w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu mogą być wykorzystywane nawet do dwóch miesięcy od upływu terminu spożycia;
- masło orzechowe- do 5 lat;
- kakao- do 15 lat;
- płatki kukurydziane- do 2 miesięcy;
- mleko w proszku- to bez żadnych dodatków może być spożyte nawet do 15 lat od daty ważności;
- suche ciastka- bez dodatków w postaci czekolady czy kremów możemy spożywać do 2 miesięcy od daty ważności;
- czekolada- do dwóch miesięcy;
- chleb- zamrożony możemy przechowywać do 2-3 tygodni.
źródło: msn.com