Keczup z cukinii

Keczup z cukinii

Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy ze sobą, posypujemy solą, mieszamy ponownie i odstawiamy na około 6 godzin. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.

Cukinię z cebulą blendujemy, dodajemy przyprawy, cukier, koncentrat pomidorowy oraz ocet i ponownie zagotowujemy. Jeszcze gorący keczup przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut.

Składniki:

  • 1,5 cukinii
  • 50 dag cebuli
  • 2 łyżki soli
  • 50 dag cukru
  • szklanka octu
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 60 dag koncentratu pomidorowego